Destruktivitás

 
M i a jó és a rossz? Eleve ezek a kifejezések gyűjtőfogalmak és egyénenként eltérő dolgokat, élethelyzeteket, gondolatokat, címkéket tartalmaznak. Az életben minden dolog egyensúlyban van, amit nehezen tudunk elfogadni és megérteni, hogy miért van szükség „rossz” dolgokra.

Emberként szeretnénk a saját szemüvegünkön át tökéletesnek látszani és azt gondoljuk, várjuk, hogy mások is annak fognak látni majd, ha erről-arról, – amit mások rossznak ítélnek – lemondunk, vagy megváltoztatjuk az életünkben, személyiségükben, cselekedeteinkben, gondolatainkban.

Életek telhetnek el egymás mellett úgy, hogy folyamatosan a másik hibáját keressük, vagy élhetünk úgy is, hogy arra fókuszálunk, amit szeretünk, becsülünk, magasztalunk a másikban.

A rossz nélkül nem létezhet a jó és a jó sem értékelhető a rossz minőségek ismerete nélkül.
 
 
A destruktivitás mértékét egy kapcsolatban, legyen az magánéleti, szakmai, baráti stb. az határozza meg, hogy mennyire vagyunk problémakeresők. Aki keres, az talál! – szól a régi közmondás. Ám az a mondás is igaz, hogy ahol a gondolataid, ahol a fókuszod, az a minőség, dolog, helyzet fog növekedni.

Számos tanulmányt, történetet olvashattunk már az elme, a gondoskodás csodálatos erejéről. Tudjuk, hogy ha egy virágot szeretettel ápolunk és akár beszélünk hozzá nap, mint nap, akkor gyorsabban, szebben fejlődik. Tudjuk, hogy a gyermekek, akik törődő gondoskodásban nevelkednek, egészségesebbek.

Ám a világunk dualitásra épül. Ha van fény, kell legyen árnyék is törvényszerűen. Ez az egyszerű példa is rámutat arra, hogy minden ember életében van árnyékos oldal is! A destruktivitás az emberi természetünk része. Tagadhatjuk és megpróbálhatjuk a szőnyeg alá söpörni, vagy elzárni egy jó mély helyre az elménk hátsó szobájában, attól még van. Minél inkább megtagadjuk magunkból, annál inkább lesz egészségkárosító. Ha van túlzásba vitt sport, napi szintű alkohol, drog, agresszió az életünkben, akkor biztos, hogy valamit tagadunk saját magunk előtt. És ha ez így van, akkor nem csak önmagunknak, hanem a környezetünknek is hazudunk. A hazugság lassan ölő méreg!
 
Kosár
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0